Vertailussa kotitalouksien viemärisuodattimet

Miksi sinun kannattaisi käyttää viemäreissä suodattimia?

Lattiakaivoon kerääntyy jatkuvasti pitkiä ja lyhyitä karvoja – olipa kyse sitten lemmikin pesusta, irtohiuksista tai kehonkarvojen trimmauksesta. Nämä tarttuvat viemärin ritilään ja reunoille, estäen veden sulavaa virtausta ja kerryttäen bakteereita. Viemäriin tarttuneet karvat saattavat myös toimia siltana hajuille, jotka normaalitilanteessa viemärin hajulukko estäisi.

Lavuaarien kohdalla tilanne on samankaltainen – hiusten siistiminen ja partakarvojen ajo voivat helposti tukkia lavuaarin.

Viemärisuodattimen avulla voit unohtaa jatkuvan puhdistamisen, mikä säästää sekä aikaa että vaivaa. Suodattimet myös vähentävät viemärin hajuja, likaisuutta ja ehkäisevät viemärin tukkeutumista.

Koska Nyytit.fin vartalotrimmeri nousi suureen suosioon, lähdimme kehittämään myös omaa helppokäyttöistä viemärisuodatinta, jota voisi käyttää sekä lattiakaivoissa, että lavuaareissa. Näin trimmatut karvat voisi helposti vain suihkutella suodattimeen, eikä imurointiin tai lakaisuun kuluisi aikaa. Tässä artikkelissa vertailemme eri tyyppisiä suodattimia toisiinsa. Jokaisessa tyypissä on omat edut ja haittapuolensa.

Erilaiset suodatintyypit

Viemäreiden suodattimia on saatavilla monenlaisiin tarpeisiin: keittiön tasaiset lavuaarit, kylpyhuoneiden ja vessojen koverat lavuaarit sekä erimuotoiset lattiakaivot.

Lattiakaivosuodattimet voidaan jakaa kahteen ryhmään: viemärin sisälle tai päälle asetettavat suodattimet.

Helppous ja asennus

Erot suodattimien helppoudessa huomaa jo ennen niiden hankintaa. Osa suodattimista sopii vain tietynlaisiin ja -kokoisiin viemäreihin. Esimerkiksi keittiön lavuaarille, kylpyhuoneen lavuaarille ja kylpyhuoneen viemärille on olemassa erilaisia suodattimia, joista löytyy vielä eri muotoja ja kokoja. Tämä pätee erityisesti viemärin kannen alle asetettavien suodattimien kohdalla. Ennen suodattimen hankintaa sinun tulisi tarkistaa viemärin koko ja tyyppi. Nyytit.fi:n lattiakaivosuodatin sopii kuitenkin kaikenlaisten viemäreiden päälle.

Viemärin kannen alle tulevan suodattimen asennus on hieman hankalampaa kuin sen päälle tulevan. Yksinkertaistettuna viemärin kansi irrotetaan, suodatin asetetaan paikoilleen ja kansi kiinnitetään takaisin. Tässä on tärkeää varmistaa, ettei suodatin pääse vahingossa putoamaan viemäriin. Kannen päälle tuleva suodatin sen sijaan vain taputellaan paikalleen.

Tästä piste viemärin päälle asetettaville suodattimille.

Ekologisuus ja kunnossapito

Suurin osa viemärisuodattimista tulee vaihtaa uuteen puhdistamisen sijaan. On kuitenkin olemassa myös pestäviä silikonisia ja metallisia suodattimia, jotka voi puhdistaa ja laittaa takaisin paikoilleen. Nämä eivät kuitenkaan useinkaan estä yhtä tehokkaasti hiuksia ja roskia pääsemästä viemäriin. Yksi vaihdettavien suodattimien suurista eduista nimenomaan on se, että niiden ansiosta siivoukseen ei kulu niin paljon aikaa.

Vaihtotiheys riippuu myös siitä, kuinka pieniä roskia filtteri kerää. Mitä tiheämpi filtteri, sitä useammin se tulee vaihtaa, mutta toisaalta se pitää viemärin paremmin puhtaana. Nyytit.fi:n viemärisuodattimessa on hyvin pienet, 2 mm:n reiät, jotka estävät pienimpienkin roskien ja karvojen pääsyn viemäriin. Vaihtotiheys suodattimilla on noin viikosta kuukauteen.

Vaihtotiheyteen vaikuttaa myös se, että viemärin kannen päälle tulevassa suodattimessa näkyvät roskat helpommin. Täten vaihdat sen ajoissa, koska se rupeaa näyttämään likaiselta. Tämä on hyvä asia kylpyhuoneen puhtauden kannalta, mutta huonompi ekologisuuden näkökulmasta, koska suodatin tulee vaihdettua useammin.

Nyytit.fi:n lattiakaivosuodattimien reunat on tehty venytetystä polypropeenista ja verkko polyvinyylikloridista. Käytetty materiaalimäärä suodatinta kohden on minimaalinen. Yhden 15×15 cm suodattimen paino on vain 2,5 grammaa.

Ympäristövaikutuksiltaan pisteet menevät puhdistettaville suodattimille.

Esteettisyys

Ulkonäön kannalta viemäreiden sisälle asetettavat suodattimet ovat paras vaihtoehto, koska ne eivät näy lainkaan. Ainoa ongelma voi olla, että unohdat vaihtaa suodattimen määräajoin, eikä sen likaantumista ole mahdollista tarkkailla helposti.

Viemärien ritilän päälle tulevat suodattimet näkyvät, joten esteettisesti miellyttävän suodattimen valinta on tärkeää. Nyytit.fi:n lattiakaivosuodatin on tyylikkään metallisen harmaa, mikä sopii hyvin useimpiin koteihin.

Piste kannen alle asetettaville suodattimille.

Yleismallisuus ja käyttökohteet

Viemäreiden kansien alle tulevat suodattimet sopivat vain viemäriaukkoihin, joihin ne ovat suunniteltu.

Viemäreiden kansien ja lavuaarejen päälle tulevat suodattimet sopivat useampiin käyttökohteisiin. Varmista vain, että pinta on tasainen ja suodatin on isompi kuin viemäriaukko.

Nyytit.fi:n pintaan tarrautuva lattiakaivosuodatin sopii kaikenlaisten viemäriaukkojen päälle – myös lavuaareihin. Voit siis huoletta käyttää samaa suodatinta kaikissa käyttökohteissa. Se sopii myös koverille pinnoille tai vaikkapa kulmassa sijaitsevaan neliömäiseen viemäriaukkoon. Se tarrautuu erinomaisesti jokaiseen pintaan.

Pisteet menevät kansien päälle tuleville suodattimille ja iso piste Nyytit.fi:n lattiakaivosuodattimelle.

Hinta

Hinta vaihtelee tuottajasta ja suodattimen tyypistä riippuen. Lattiakaivon kannen alle tulevat suodattimet maksavat noin 2 euroa per kappale, riippuen ostamastasi määrästä. Esimerkiksi Sinin Kaivokielo maksaa tällä hetkellä hiukan päälle 2 euroa, jos tilaat 10 pakkauksen. Nyytit.fi:n lattiakaivon kannen päälle tuleva suodatin maksaa noin euron kappaleelta.

Mikä suodatin sopii sinulle?

Jos et halua suodattimen näkyvän etkä halua vaihtaa sitä usein, isompiaukkoinen lattiakaivon sisään asennettava suodatin on hyvä vaihtoehto.

Jos taas haluat nopeasti vaihdettavan suodattimen, joka sopii kaikenmuotoisiin lavuaareihin ja lattiakaivoihin ja joka suodattaa pienimmätkin partikkelit, Nyytit.fi:n lattiakaivosuodatin on erinomainen valinta. Se on myös halvempi vaihtoehto.