Miksi alapää kutiaa? 10 todennäköistä syytä

Kutiava alapää on yksi ärsyttävimmistä vaivoista. Se hävettää, tuntuu inhottavalta ja usein syytä ja toimivaa hoitokeinoa on vaikea löytää.

Kutinaa voi olla monenlaista, se voi aaltoilla ja tuntua eri kohdissa tai mahdollisesti koko alapäässä. Kutinan sijaan tai lisäksi saatat tuntea myös kosteutta, polttelua, kuumuutta tai kipua.

Tässä artikkelissa paneudumme kutinan ja polttelun mahdollisiin syihin ja hoitokeinoihin.

Huono intiimihygienia

Jos koet haarojen alueella kutinaa, on ensimmäinen askel pitää erityistä huolta alapäähygieniasta.

 • Lyhennä aikaa, jolloin nivusesi ovat kosteina. Esimerkiksi urheilun jälkeen käy välittömästi suihkussa ja kuivaa hyvin.
 • Korvaa nivusia hankaava urheilu jollain toisella liikunnalla. Esimerkiksi vaihda juoksu kuntosaliin.
 • Vähennä hankausta ja kosteutta Nyyttipuuterilla
 • Peseydy vähintään kerran päivässä. Käytä iholle hellää ja hajusteetonta suihkugeeliä. Voit myös esimerkiksi kokeilla kasvoille suunniteltuja pesuaineita myös alapäällesi.
 • Käytä tarvittaessa talkkia, jotta nivusesi pysyvät kuivana ja ihon hankaus vähenisi.
 • Vaihda alushousut usein
 • Käytä urheiluun suunniteltuja ihonmyötäisiä ja hengittäviä, pitkälahkeisia boksereita. Vältä liian paksuja alushousuja.
 • Voit myös nukkua ilman alushousuja.
 • Muista pestä lakanat ja pyyhkeet vähintään kerran viikossa.
 • Ongelma saattaa olla myös nivusten liikakuivuus, jolloin voit koittaa käyttää kevyttä kosteusvoidetta nivusiin / vaihtaa parempaan saippuaan tai olla peseytymättä liian usein. Tällöin on kuitenkin varottava, ettei liikakosteus aiheuta pahempia ongelmia.
 • Pidä alapään karvoitus trimmattuna

Kutittava häpykarvoitus

Häpykarvoitus voi aiheuttaa kutinaa ja epämiellyttävää kosteutta. Pitkät, kiharat ja karheat karvat intiimialueella pistelevät ja kutittavat haaroja ja sukupuolielimiä. Pitkän työpäivän tai urheilun jälkeen alapää jää kosteaksi ylimääräisen karvoituksen takia.

Karvojen poistaminen tai leikkaus saattaa vaan pahentaa oireita, riippuen siitä, miten se tehdään.

Alapääkarvoituksen sheivaus höylällä saattaa aiheuttaa sisäänkasvaneita karvoja tai follikuliitin, jonka johdosta alapää kutisee ja polttelee. Myös sänki, joka tulee muutama päivä karvojen sheivauksen jälkeen, ärsyttää helposti intiimialuetta. Höylä raapii ihoa ja saattaa myös tehdä ihoon pieniä viiltoja, jollaisia kukaan ei kaipaa intiimialueelleen. Tämä on normaalia ja nämä vaivat katoavat normaalisti itsekseen, ilman sen kummempia hoitoja. Joskus follikuliitti saattaa äityä kuitenkin pahaksi, jolloin on tarvetta antibioottivoiteelle.

Mikäli kuitenkin päädyt sheivaamaan intiimialueesi, on suositeltavaa ajaa karvat ensiksi alapäätrimmerillä. Tällöin sheivaus on merkittävästi nopeampaa ja vähennät todennäköisyyttä satuttaa ihoasi partaterällä. Mitä vähemmän vetoja höylällä tarvitaan, sitä vähemmän iho ärsyyntyy.

Myös alapään vahaus ja sokerointi aiheuttaa ihoärsytystä. Normaalisti tämä ilmenee välittömänä kipuna, joka helpottaa viimeisintään päivässä tai parissa. Poikkeuksia kuitenkin on. Varsinkin miehillä karvat ovat usein hyvin tiukasti kiinni, jolloin vahaus saattaa aiheuttaa pidempiaikaista kipua ja pieniä haavaumia, varsinkin jos saman alueen joutuu vahaamaan useampaan kertaan. Sama koskee epilointia, oli se tehtynä itse kotona tai ammattilaisten toimesta – epilaattori saattaa haavoittaa ihoa repäisemällä tiukasti kiinni olevat karvat irti.

Toisaalta, jos alapääkarvoitus on runsasta, saattaa sekin aiheuttaa ongelmia. Runsas alapääkarvoitus pitää intiimialueen kosteana ja lämpöisenä, joka ei ole hyvä asia ja saattaa aiheuttaa mm. nivussilsaa. Pitkät karvat tuntuvat usein myös kutittavilta ja ärsyttävät ihoa.

Yksi iholle parhaista keinoista on pitää alapää mahdollisimman siistinä saksien avulla. Sakset eivät koske ihoa, joten iho ei voi siitä ärsyyntyä. Saksilla leikkaus on kuitenkin työlästä ja siinä saa olla tarkkana, ettei vaan sattuisi mitään. Vaivalla saavutettu lopputulos on usein ruma ja karvat yhä melko pitkiä.

Parhaiten intiimikarvoituksen siistit (tai ajelet kokonaan pois) intiimialueelle suunnitellulla trimmerillä. Hyvä intiimialueen trimmeri ei ärsytä saati leikkaa ihoa ja sillä saat karvat lähes yhtä lyhyeksi kuin sheivaamalla. Mikä parasta, koko alapää on ajeltuna muutamassa sekunnissa, vaikka lähtötilanne olisi sademetsän kaltainen. Voit myös käyttää trimmerin lisäkampoja, mikäli haluat jättää häpykarvoituksen hiukan pidemmäksi.

hautaumat (intertrigo), hankaumat ja hiertymät

Hiertymiä haaroihin aiheuttaa jalkojen hankaus, mahdollisesti yhdistettynä kosteuteen tai ihoa ärsyttävään kankaaseen. Pitkittynyt hankaus saa ihoon aikaiseksi punoittavan ihottuman ja kutinaa.

Ylipaino, pitkäkestoiset juoksulenkit ja huono intiimihygienia lisäävät todennäköisyyttä hiertymille ja hautaumille.

Hiertymät huomatessasi, on tärkeää, että vähennät hiertymiin johtanutta aktiviteettia, siihen saakka, kunnes oireet ovat kadonneet. Myös ylempänä listattuja hygieniavinkkejä kannattaa noudattaa.

Voit myös kokeilla vaihtaa pitkälahkeisiin ja ihonmyötäisiin urheiluboksereihin, jolloin nivusten iho ei hankaudu ja iho pääsee hengittämään kevyen kankaan läpi. Toinen vaihtoehto on käyttää nivustaipeelle suunniteltua Nyyttipuuteria.

Jos vaiva ei parane nopeasti itsekseen, on suositeltavaa käydä lääkärissä, jottei hiertymä aiheuttaisi esimerkiksi nivussilsaa tai muuttuisi krooniseksi vaivaksi.

Lue lisää hautaumasta

Atooppinen ekseema (eli ihottuma tai dermatiitti)

Haaroihin voi tulla ihottumaa myös ilman varsinaista syytä. Voit kokeilla esimerkiksi vaihtaa erilaisiin alushousuihin (mielellään ihonmyötäisiin ja pitkiin) tai pestä alushousut eri pesuaineella, mutta mikäli ihottuma ei lähde paranemaan itsekseen tai pahenee, on suositeltavaa käydä lääkärissä. Normaalisti lääkäri määrää ihottumaan kortikosteroideja, joilla vaivojen tulisi kadota nopeasti. Myös kevyt kosteusvoide tai Aloe Vera -geeli saattaa parantaa oireita.

Joskus atooppinen ekseema voi esiintyä hiivatulehduksen (esim. nivussilsa) kanssa. Tällöin pelkkä hiivatulehduksen ratkaisu ei auta, vaan oireet jatkuvat hiivatulehduksen keventymisestä huolimatta. Tällöin tarvitaan myös kortikosteroideja. Asiantunteva ihotautilääkäri osaa määrätä hiivalääkityksen lisäksi tulehdusta lievittäviä voiteita, jos niille on tarvetta.

Mikäli kutina ilmenee enempi polttavuutena tai kuumuuden tunteena ja mahdollisesti myös kivespussit tuntuvat kosteilta ja kuumilta, eikä lääkärin kehoittamat hoitokeinot (esim. Kortisoni-, hiiva- tai steroidivoiteet) ole toimineet tai oireet uusiutuvat kortikostereiden käytön loputtua, on suositeltavaa kokeilla paikallisia kalsineuriinin estäjiä. Kalsineuriinin estäjiä käytetään myös steroidejen/kortikosteroidejen käytön aiheuttamaan krooniseen kutinaan / paikallissteroidiaddiktioon ja Red scrotum syndromeen (RSS). Mahdollisesti myös Dupilumab saattaa auttaa.

Nivusissa voi esiintyä myös psoriaasia

Psoriasis eli hilsetystauti, on iholla esiintyvä tulehdustauti. Oireina iholla on tarkkarajainen, paksuuntunut ja punottava tai hilseilevä läiskä. Psoriasis esiintyy usein taiveiholla, kuten haaroissa ja ilmaantuu usein ihovaurioiden kohdalle.

Maalikko saattaa sekoittaa psoriaksen normaaliin ihottumaan tai esimerkiksi hiivatulehdukseen. Ihotautilääkäri usein kuitenkin osaa silmämääräisesti arvioida, onko kyse psoriaksesta vaiko jostain muusta.

Psoriaksen oireisiin voi käyttää kortikostoroideja ja kosteuttavia voiteita. Myös auringonotto auttaa, mutta on haasteellista nivusalueella. Mikäli epäilet psoriasista, on syytä käydä keskustelemalla ihotautilääkärin kanssa, koska oireet uusiutuvat usein.

Lue lisää psoriaksesta ja katso esimerkkikuvia

Hiivatulehdus ja nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma)

Mikäli haarojasi kutittaa ja ne punertavat, eikä vaiva poistu, on yhtenä todennäköisenä syynä nivussilsa (“Jock itch” tai virallisesti tinea cruris), jonka aiheuttaa Candida-sieni. Nivussilsaa esiintyy erityisesti ylipainoisilla ja urheilijoilla, koska kummassakin tapauksessa nivusissa on kosteutta pitkiä aikoja ja nivustaipeen iho hankaantuu.

Voit ehkäistä nivusten hankautumista ja kosteutta Nyyttipuuterilla, joka myös helpottaa nivussilsasta aiheutuneita oireita. Myös intiimihygieniasta on tärkeä pitää huolta. Mikäli olet lihava, pitkällä aikavälillä myös painon pudotus auttaa. Tämä on totta varsinkin nivussilsan tapauksessa, koska tauti uusiutuu herkästi.

Nivustaipeen sieni-ihottuman voi testata todeksi ottamalla näytteen uloimmasta infektoituneesta ihokerroksesta (hankaustesti). Testin lopullisten tulosten saamisessa yleensä kuitenkin kestää. Normaalisti lääkäri pystyy arvioimaan silmämääräisesti hyvällä todennäköisyydellä, onko kyseessä nivussilsa vaiko ei.

Nivussilsaan paras hoitokeino on Terbinafine- (Lamisil), Clotrimazole (Canesten)- tai Bifonazole (Canesten O.D.)-voide. Hoito kestää yleensä noin kuukauden, koska sienestä tulee päästä eroon mahdollisimman hyvin. Oireet kuitenkin helpottavat jo viikossa käytön aloittamisesta. Vakavimmissa tapauksissa lääkäri saattaa määrätä myös suun kautta otettavia sienilääkkeitä.
Valitettavasti sieni-ihottuman uusiutuminen on melko yleistä. Tällöin heti oireet huomatessasi voit käyttää antifungal-voiteita muutaman päivän, jolloin oireiden tulisi kadota.

Mikäli oireet eivät helpota paikallisvoiteella tai oireet uusiutuvat usein, saattaa sinulla olla sieni-ihottuman lisäksi muukin tauti, kuten esimerkiksi Red scrotum syndrome (RSS), kortikosteroidien aiheuttama ihottuma tai atooppinen ekseema.

Katso kuvia nivussilsasta.

Lue tutkimus “What is the best way to treat tinea cruris?”, VOL 55, NO 3 / MARCH 2006 THE JOURNAL OF FAMILY PRACTICE, Dana Nadalo, MD, Cathy Montoya, MLS.

Bakteeritulehdus (erythrasma)

Nivusissa voi myös olla bakteeritulehdus, joka tosin on harvinaisempaa kuin sieni-ihottuma.

Erytrasma (Erythrasma) on ihon pinnallinen bakteeri-infektio, joka aiheuttaa ruskeita ja hilseileviä ihomuutoksia. Erytrasmaa aiheuttaa Corynebacterium minutissimum -bakteeri, joka on itseasiassa normaalisti iholla esiintyvä bakteeri. Oireita on erityisesti ylipainoisilla, joilla nivuset hankautuvat.

Bakteeritulehdus on diagnosoitavissa lääkärissä. Usein osaava ihotautilääkäri osaa katsomalla arvella, onko kyseessä bakteeritulehdus. Jos diagnoosi on epävarma, voidaan se testata esim Wood’s-lampulla. Ihotautilääkäri näyttää oireilevalle iholle mustaa valoa, ja jos iho hohtaa korallin punaisena, on kyseessä todennäköisesti bakteeritulehdus.

Paranna intiimihygieniaa

Nyyttipuuteri ehkäisee hankausta ja kosteutta nivusissa, sekä viilentää sukupuolielimiä.

Pidä intiimialueen karvoituksesi kurissa ja tilaa Nyytit.fi-trimmeri nyt. Trimmeri on erityisen hellä iholle, mutta leikkaa karvat tehokkaasti. Pitämällä karvat lyhyenä, pidät intiimialueen hygieenisena. Täten helpotat sekä ehkäiset alapään kutinaa ja muita ongelmia.

Muistathan desinffioida trimmerin aina käytön jälkeen, jos sinulla on kutinaa alapäässä tai muita oireita.

Palautetta

”Nyyttiterä on loistava.”

– Petri

”Hyvä laite ja akun kesto, asiakaspalvelu aivan ykkösluokkaista, suosittelen.”

– Antti

”Loistava vaihtoehto perus sheivaamiselle. Plussana ettei iho kutia tai ärsyynny samalla tavalla kuin sheivaamisessa.”

– Miika

Lue lisää arvioita »